ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ingen mjukstart för Telia-vd

Skandalen kring affärerna i Eurasien fortsätter att växa. Samtidigt tappar Telia Sonera positioner på hemmamarknaden. SvD Näringsliv har träffat den som fått uppdraget att rida ut de dubbla stormarna: den nyblivna koncernchefen Johan Dennelind - som trots problemen inte utesluter nya satsningar i Eurasien.

Peter Alestig
Publicerad
Annons

När SvD Näringsliv träffar Johan Dennelind på Telias huvudkontor vid Stureplan i Stockholm har han varit koncernchef i lite drygt 100 dagar. Kontrasten mot föregångaren, den välkända och något hårdföra Lars Nyberg, är solklar. Johan Dennelind, relativt okänd fram till i somras, är betydligt mjukare i sin framtoning och har ofta ett leende på läpparna. Han är i gott sällskap som ny på bolaget. Av de 18 personer som ingick i Telia Soneras styrelse och ledning i slutet av 2012, finns bara sju kvar.

Någon mjukstart har det inte varit tal om. Redan under de första veckorna på jobbet landade en obehaglig samling papper i Dennelinds knä. Advokatbyrån Norton Rose Fulbrights genomgång av marknaderna i Eurasien visade på ”oetiska” transaktioner i flera länder. Skandalen i Uzbekistan var inget undantag – snarare handlade det om ett systematiskt sätt att göra affärer. Den nya koncernchefen hade inget annat val än att fortsätta rensningen i ledningsgruppen. Fyra höga chefer fick gå. En av dem den tidigare chefen för affärsområdet Eurasien, Tero Kivisaari. En annan den tidigare finansdirektören Per-Arne Blomquist.

Laddar…