”Alla pristagare utom en hyrde frack hos oss”

Den här veckan, före Nobeldagen, är den mest hektiska på hela året för familjeföretaget AB Hans Allde, som hyr ut och säljer frackar.

Ylva Edenhall
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Nobelpristagarna och deras medföljande manliga familjemedlemmar och kollegor brukar hyra sina frackar hos firman, med Nobelstiftelsen som hjälpande mellanhand.
– Stiftelsen skickar in listor med pristagarnas mått, och när pristagarna kommit till Sverige kommer de hit och provar, berättar Lars Allde, som är delägare och vd. Sedan kör vi frackarna till Grand Hôtel, där de flesta bor.
AB Hans Allde hyr ut cirka 150 frackar inför Nobel-festligheterna, och man säljer också fler frackar. Företagets omsättning står inte och faller med Nobeldagen, men den är ändå viktig. Man tar hem extra frackar inför anstormningen.
– Förra året hyrde alla utom en pristagare sina frackar hos oss, han köpte en frack i USA men vi fick hjälpa honom att sätta på sig allt på rätt sätt eftersom han inte visste hur man gör.
Det mesta går att förbereda, men det finns alltid några som ångar in i sista minuten, inte minst journalister, berättar Hans Allde. Han tycker att frackförberedelserna inför Nobeldagen är roliga, och pristagarna brukar vara avspända och glada när de kommer för att prova ut sin civila högtidsdräkt.
– Vi tar in extrapersonal och alla hjälps åt med allt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons