”Våga spegla dig i din avund”

AVUND UNDER LUPP. Att jämföra sig och härma andra är en grundbult i mänsklig utveckling. Stimulerande avund är en stark drivkraft. Men missunnsam avund följer också i konkurrensens spår. Att känna sig orättvist behandlad kan undergräva självkänslan tidigt i livet och mönstren lever kvar länge, skriver psykologen Marta Cullberg Weston i sin nya bok.

Maria Carling
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vi jämför oss ständigt med andra – syskon, vänner, klasskompisar, kolleger, grannar. Inte sällan följer avundskänslorna i jämförelsens spår. Stimulerande avund kan ge oss kraft att försöka bli lika bra som de vi avundas. I värsta fall dränerar avundskänslorna oss på energi. Vi känner oss bara ledsna och förfördelade. När vi tycker oss ha rätt till något vi inte fick, visar vi ofta våra värsta sidor.

– Den kommer ut i form av taskiga kommentarer, stick i ryggen. Men man erkänner sällan ens för sig själv att man är avundsjuk. Det är dags att vi sätter på oss avundsglasögonen nu, säger psykologen Marta Cullberg Weston som i höst ger ut boken ”Avund och konkurrens – känslor i vardagen”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons