KlingsorMärkvärdig njutning från början till slut

TILLBAKA Är målaren Klingsor verkligen konstlivets centrum, eller hade han bara en enda utställning – den i byskolan i Avaträsk? Full av humor och stort allvar är nya romanen ett verk av en Torgny Lindgren i toppform.

Publicerad
Annons

**Det går inte **många sidor i Torgny Lindgrens nya roman ”Klingsor” förrän de försåtligt placerade falluckorna i berättelsen börjar öppna sig. I inledningsscenen ställs man inför en dialog mellan ett kollektivt Vi och en fastighetsmäklare.

”Vi” verkar emellertid inte alls intresserade av att köpa huset i fråga, utan vill veta så mycket som möjligt om dess tidigare ägare, konstnären Klingsor. ”Vi” tänker skriva en bok om Klingsors liv och verk, och man får det bestämda intrycket av att denne konstnär var något alldeles utöver det vanliga, och därtill berömd. Men hur ligger det egentligen till? Mäklaren ställer sig något undrande. Och vem är ”författaren” som plötsligt bryter in med en enda replik? Och inte hör det väl till vanligheterna att en mäklare under en visning fäller filosofiska kommentarer som ”I det långa loppet är alltsammans meningslöst”?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons