Anna-Lena Laurén:Ryssland och Nato skuggboxas

Anna-Lena Laurén

Efter att en av världens största flygövningar inleddes i tre nordiska länder svarar Ryssland med en omfattande överraskningsövning. Både Nato och Ryssland är övertygade om att det enda språk motparten förstår är militära styrkedemonstrationer.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

En dag efter att de arktiska flygövningarna inleddes i norra Sverige, Norge och Finland står jag inför en klass studenter i svenska på Archangelsk universitet. Majoriteten av dessa studenter är politiskt ointresserade. När jag frågar hur mycket de följer med händelserna i Ukraina är det få som vill svara. En ung kvinna undrar däremot över ordet rysskräck, ett ord hon har stött på under vistelser i Sverige.
– Jag var nyligen i Linköping och de hade en utställning om bland annat rysskräck. Som om det vore en helt normal sak att känna rädsla för Ryssland – till och med något man kan göra en utställning om, säger hon, både förvånad och stött.

I Kreml är man knappast förvånad men däremot uppenbart stött över Arctic Challenge-övningen. Det tyder svarsreaktionen på – Ryssland inledde i går en omfattande överraskningsövning där 250 flygplan och 12 000 soldater deltar.
Ryssland anser att Arctic Challenge framför allt är en Natoövning och det är också så den beskrivs i rysk press – trots att det ursprungligen är en nordisk övning som har bjudit in Natoländer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons