Krönika

Stig Fredrikson:Brevväxling med Rysslands framtid

När ett år går till ända hör det till att summera det som har varit och blicka fram emot det som kommer. För min del har 2012 inneburit att jag lärt känna en människa som är värd den allra största beundran för att han inte har låtit sig knäckas trots sina svåra livsbetingelser.

Stig Fredrikson
Publicerad
Annons

Fast lära känna är kanske ett alltför stort ord. Michail Chodorkovskij sitter i fängelse, och det begränsar naturligtvis bekantskapen avsevärt. Men under året har jag i alla fall kunnat brevväxla med Chodorkovskij, och jag har då slagits av hans mod och livsvilja, men också av hur han formulerat en vision av ett Ryssland som ser helt annorlunda ut än dagens.

Rimligtvis har Chodorkovskij inte mycket att hoppas av det nya året då han fyller 50 år. Hans vedersakare Vladimir Putin har sett till att han kommer att sitta inlåst till åtminstone 2016. Och om Putin är kvar vid makten då, blir det förmodligen en rättegång till, och ett förlängt straff, för Chodorkovskij. Så mycket tycks Putin både hata och frukta den man som han röjde ur vägen med en arresteringsorder 2003. Då var Chodorkovskij Rysslands rikaste man och chef för Rysslands största och mest framgångsrika oljebolag, Yukos. Men av Putin uppfattades han också som en farlig politisk rival.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons