”Det är omoraliskt”

Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Jennie Nilsson tycker att uppgifterna om att statliga SBAB och andra banker säljer information om kunder är både ”uppseendeväckande och omoraliskt”.

Publicerad
Jennie Nilsson Socialdemokraternas Näringspolitiska talesperson.

Jennie Nilsson Socialdemokraternas Näringspolitiska talesperson.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Annons

SvD Näringslivs avslöjande att SBAB och SEB sålt vidare information om kunder som nekats bolån till kreditgivaren Bluestep upprör oppositionen. De statligt ägda bolagen representerar stora värden som ägs gemensamt av svenska folket, vilket ställer krav på att statliga bolag ska föregå med gott exempel och följa de etiska riktlinjer som regering och riksdag har satt upp. Det menar socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Jennie Nilsson i en kommentar till SvD Näringslivs avslöjande.

– Nu ser vi ännu ett exempel på att ett statligt företag agerat på oetiskt sätt, samtidigt som statsrådet Peter Norman skjuter ifrån sig ansvaret. När är det dags för regeringen att ta ett ansvar för hur statliga företagen bedrivs och agerar gentemot allmänhet och kunder, säger hon. Socialdemokraterna efterlyser en mycket mer aktiv statlig ägarroll i SBAB och motsätter sig en försäljning av banken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons