Så tjänar bankerna på dina kortköp

Trots att handeln förbjudits att ta ut särskilda kortavgifter av dig som konsument, så tjänar bankerna miljarder på att vi använder betal- och kontokort. Och allt pekar på att det är en inkomst som kommer öka.

Publicerad
Annons

För att tala management-svengelska så är handeln med kort en win-win situation för bankerna. Tänk dig att du går förbi en kiosk, ser en löpsedel och köper en kvällstidning, blir lite småsugen och lägger till en chokladbit. Allt för den facila summan 23 kronor. Du halar fram ditt kort och betalar. Butiken får sen förra året inte lägga på någon avgift på dig som kund, men måste däremot betala en avgift till inlösande bank på mellan 1–3 kronor om det är ett vanligt bankkort, kopplat till ditt lönekonto. Är det istället ett kreditkort, tillkommer förutom grundavgiften ett påslag på mellan 1,5–3 procent av köpesumman. Vad som är en direkt förlustaffär för kioskinnehavaren är en fin-fin inkomstkälla för banken, som dessutom tjänar pengar direkt av dig, eftersom du betalar en årsavgift på ditt kort.

– Som kund gäller det att se över vad du har för kort och vad du betalar för avgifter på det, säger Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå, som själv tjänade 1100 kronor om året genom att plocka fram miniräknaren och se vad hans kort kostade med alla uttags- och årsavgifter – och sedan byta kort.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons