ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ett monster med tio huvuden

Parallellt med kampen mot Assad-regimens terror måste det syriska folket nu kämpa mot jihadistiska grupper. Den folkliga resningen från 2011 har hamnat i en kamp mellan stridande diktaturer, skriver exilförfattaren Samar Yazbek exklusivt för SvD.

Publicerad
Annons

Nu plötsligt efter två och ett halvt års dagliga, barbariska massakrer vaknar världen upp. Dess sovande samvete har skakats av bilderna av den kemiska massaker som Assads styrkor den 21 augusti på några timmar anställde i Damaskus oas Ghouta, bilder som avslöjade dödandet av över 1400 personer, de flesta kvinnor och barn, enligt statistik från Centrum för dokumentering av våldsbrott. Och den täcker bara 80 procent av offren som omkom genom den kemiska bombningen av östra och västra Ghouta.

Jag ser att världen har vaknat ur sin långa djupa slummer. Det talas om en militär attack mot den syriska regimen. Sedan över hundra tusen dödats, miljontals fördrivits och hundratusentals försvunnit eller hamnat i Assads fängelser, blev Assads kemiska attack plötsligt för mycket för världens regeringar. Nu kan de inte tiga heller om de massakrer som pågått sedan den syriska revolutionens början.

Laddar…