Recension

Kongo - en pjäs om SverigePå scenen blöder Kongokriget ännu

Hanna Edh, Kudzai Chimbaira och Harry Friedländer.
Hanna Edh, Kudzai Chimbaira och Harry Friedländer. Foto: Henrik Dahl

”Kongo – en pjäs om Sverige” är en behärskad iscensättning med skärvor av historia från människor som ännu lever detta krig och dess fruktansvärda konsekvenser, skriver Lars Ring.

Publicerad
Annons

Den belgiska kolonin Kongo blev en självständig stat 1960 men strax bröt den mineralrika provinsen Katanga sig ur republiken, stödd av belgisk gruvindustri. FN, då lett av Dag Hammarskjöld, beslutade sig för att skicka stödtrupper för att försvara delar av befolkningen som var på flykt. Fler än 6 000 unga svenska soldater, ovana vid krig, blev del av ett blodigt, obarmhärtigt kaos. Året efter, under ett uppdrag för att lösa konflikten, störtar ett plan med Hammarskjöld ombord. Vad som egentligen hände blev aldrig uppklarat. Kongokrisen värker ännu.

Teatergruppen Lumor, ledd av Paula Stenström Öhman och Oskar Thunberg, lierar sig ofta med andra scener, som nu Teater Tribunalen. Här spelas ”Kongo – en pjäs om Sverige” av Johanna Emanuelsson som hittat och intervjuat några av alla dessa ynglingar som skickades till skärselden. Hon har talat, och druckit kaffekopp på kaffekopp, med en rad 80-åringar. På samma gång som hon söker fakta om kriget får hon också en bild av det svenska 60-talet, dess oskuld och klasskillnader samt dess oförmåga att hantera efterdyningarna av den kris man försökt bemästra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons