Kulturen och kapitalet i Almedalen

Entreprenörskap och marknadsvärde är ord som präglar Almedalens kulturpolitiska debatter - med motfrågan om konsten för konstens egen skull som ständig följeslagare. Går den inneboende konflikten mellan kulturen och kapitalet att övervinna?

Spektra, TT
Publicerad
Annons

Den kulturpolitiskt intresserade har 75 evenemang att välja mellan under Almedalsveckan, av totalt 1450 registrerade. Som jämförelse finns det 37 punkter om EU, och 123 om ekonomi. Men tittar man närmare på utbudet är det finansieringen som är den brännande frågan även inom kultursektorn: ”Var finns framtidens intäkter för kulturskaparna?” är en fråga som dryftas, liksom ”Varför har kultur så lågt marknadsvärde?”. Alliansregeringens tonvikt på kulturarbetaren som sin egen lyckas entreprenör är uppe för diskussion.

Lars Strannegård, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och styrelseledamot i Statens kulturråd, medverkar i flera seminarier. Han menar att orsaken till kulturens låga marknadsvärde är att det finns en inneboende konflikt mellan kulturen och kapitalet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons