Niklas Wiklund:Extra viktigt ÖB-val under nya kalla kriget

Niklas Wiklund
Flygvapenchefen Micael Bydén är en kandidat till att efterträda Sverker Göranson som ÖB. Den 1 oktober ska regeringen presentera sitt viktiga val.
Flygvapenchefen Micael Bydén är en kandidat till att efterträda Sverker Göranson som ÖB. Den 1 oktober ska regeringen presentera sitt viktiga val. Foto: Lars Pehrson
Niklas Wiklund
Publicerad
Annons

Senare i höst, närmare bestämt den 1 oktober får Sverige en ny överbefälhavare. Men vem som efterträder Sverker Göranson vet vi ännu inte. Det här innebär också att jag själv och över 50 000 anställda i Försvarsmakten får en ny högsta chef. Utnämning av ÖB är något som brukar engagera och intressera, men den här gången anser jag att regeringens val av rätt person kommer bli extra viktigt. Av flera anledningar.

För det första så har vi ett helt nytt säkerhetsläge, det svåraste på åtminstone 25 år. Jag har tidigare skrivit att vi är inne i ett nytt kallt krig, något jag tyvärr ständigt får nya belägg för. Att detta sker samtidigt som vi själva har försatt oss i en situation där vi har det minsta försvaret i mannaminne gör inte saken bättre.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons