Analys

Bitte Hammargren:Havet har slukat en hel stad

Bitte Hammargren

Minst 70000 kronor och sitt eget liv. Det riskerar den som vill ta sig till Europa med hjälp av människosmugglare. När alla legala vägar är stängda återstår bräckliga farkoster på Medelhavet för dem på flykt undan Syrien.

Publicerad
Annons

I Turkiet och Nordafrika reser Fästning Europa sina murar. Det är i praktiken där EU har sin gräns i söder. Det leder till strålande affärer för människosmugglarna, medan de som flyr undan krig och förföljelse möter nya faror. Längs gränsfloden mellan Grekland och Turkiet ligger anonyma massgravar, där flyende har slutat sina liv. Medelhavet är en annan gravplats för flyktingar som förlist i överlastade gummibåtar eller som blivit beskjutna till havs. Så har det varit i åratal, men den mänskliga tragedin i Syrien, Eritrea, Sudan, Kongo och andra länder ökar risken för att fler ska omkomma under flykten.

Frivilligorganisationer som arbetar med migration gjorde tidigare i höstas en beräkning, citerad av AFP, som visade att 17000 människor kan ha drunknat i Medelhavet under sina försök att nå Europa de senaste 20 åren. Det är som om hela Sölvesborgs befolkning skulle ha slukats av vågorna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons