Klartecken för danska grisar

Efter Köttföretaget Scans import av finländska smågrisar kan det snart följa grisar från Danmark. Jordbruksverket har gett klartecken trots att flera svåra smittor förekommer bland danska besättningar.

Henrik Ennart
Publicerad
Annons
Foto: LARS PEHRSON

I torsdags berättade SvD om att Scans import av smågrisar från Finland väckt stark kritik från både Svenskt sigill och Sveriges djurbönder.

Importen hotar 30 års svenskt djurskyddsarbete, förklarade Gunnela Ståhle på Svenskt sigill, för även om importen ska ske på ett säkert sätt kommer det förr eller senare att ske misstag, varnar kritikerna. När salmonella, lungsjukdomen PRRS och antibiotikaresistenta stafylokocker får fäste får Sverige svårt att övertyga EU om behovet av att just vårt land ska få ha rigorös provtagning på importerade djur.

Det är företaget Spotmarknaden AB som anmält intresse för import från Danmark. Importen behöver inget godkännande men ska registreras hos Jordbruksverket där veterinären Leif Fellton inte ser några problem.

Annons
Annons

– Vi har bra regler och krav på provtagning för flera sjukdomar. Reglerna är beslutade av våra folkvalda politiker och innebär att man ska följa olika rutiner som eliminerar risken för smittspridning. Följs reglerna ska inget behöva hända, men det är klart att risken om något skulle gå fel är större vid import från ett land som har smitta, än då det inte finns någon smitta, säger Leif Fellton.

Per Karlsson som är grisbonde utanför Halmstad är också delägare i Spotmarknaden AB som anmält intresse för importen. Enligt honom är priserna för provtagning det enda som för närvarande hindrar importen. Danska smågrisar är visserligen 125 kronor billigare än svenska, men blir ändå dyrare eftersom provtagning kan kosta 175 kronor per gris.

– Det handlar inte om att sänka djurskyddet, det handlar om att producera med det djurskydd som konsumenten vill betala för, säger Per Karlsson.

Otto Ramel som är ordförande för Sveriges djurbönder är oroad:

– Lungsjukdomen PRRS som finns i Danmark är våldsamt smittsam. Det är unikt att en stor aktör som Scan importerar så här. Då tänker många andra, kan de så kan vi. I förlängningen leder det till att vi blir av med status av att våra djur är smittfria.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons