Recension

Väninnan. Rapport från RosenbadEtt måste för alla intresserade av politik

Om vänskapen till förra utrikesministern Anna Lind och vardagspolitikens smått absurda verklighet skriver Eva Franchell.
Om vänskapen till förra utrikesministern Anna Lind och vardagspolitikens smått absurda verklighet skriver Eva Franchell. Foto: LARS PEHRSON
Håkan Arvidsson
Publicerad
Annons

Mellan medier och politik råder ett problematiskt förhållande. De är djupt beroende av varandra på ett närmast parasitärt sätt. Politiken behöver medierna för att nå människorna, vinna dem för sin sak. Därför vill politiken gärna styra det mediala budskapet, lägga det till rätta så att det önskvärda blir tydligt och det oönskade dolt. Medierna behöver politiken men av helt andra skäl. Den behöver politikernas liv, vardag och skandaler för att sälja lösnummer och värva prenumeranter. De båda målen går inte ihop.

Under senare decennier har spänningen tilltagit och blivit mer ohanterlig. Medierna breder ut sig på politikens bekostnad. Förr i tiden kunde spänningen dem emellan lösas något så när genom att de politiska partierna ägde medierna och därigenom kunde bestämma vad budskapet skulle vara, åtminstone i stort sett. Det går inte längre. Det går till exempel inte att äga internet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons