ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Bra för hälsan är en bieffekt”

För många räcker det med att gå eller cykla till jobbet för att hålla sig friska, visar en ny undersökning bland drygt 2 000 stockholmare. De senaste åren har antalet cyklister fördubblats i Stockholm – men det bristande vinterunderhållet på cykelbanorna kritiseras och kan avskräcka många nya cyklister som vill undvika trängselskatt.

Anna Careborg
Publicerad
Annons

Många nyårslöften handlar om att träna mer och oftare. Men en ny undersökning från Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm visar att det kan räcka med att ställa bilen eller skippa SL-kortet.
Hela 90 procent av 2 003 tillfrågade i 08-området som går eller cyklar till jobbet rör på sig i minst en halvtimme om dagen. Så mycket bör man aktivera sig enligt WHO, Världshälsoorganisationen, för att undvika många vanliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar. Hälften kommer dessutom upp i 60 minuters aktivitet om dagen vilket är bra om man vill hålla sig frisk och undvika att gå upp i vikt.

– Det här visar att det är en bra hälsostrategi att gå eller cykla till jobbet. Många har problem med att få tiden att räcka till för träning och då kan det vara effektivt att utnyttja restiden som motionstid, säger doktoranden Erik Stigell som presenterar delar av studien på Transportforum i Linköping i dag.
Medianavståndet för de gående, som fick rita in sträckan på en karta, var 2,5 kilometer enkel väg. För cyklisterna var kvinnornas medianavstånd 6,8 kilometer, männens nio kilometer.

Laddar…