Recension

Under vulkanen 1972–2007Lundell blir aldrig klar

Det är snarare texterna än den muskulösa rocken som stannar kvar efter genomlyssnadet av de 14 album som ingår i Lundellboxen Under vulkanen, konstaterar SvD:s Andres Lokko.
Det är snarare texterna än den muskulösa rocken som stannar kvar efter genomlyssnadet av de 14 album som ingår i Lundellboxen Under vulkanen, konstaterar SvD:s Andres Lokko. Foto: LARS PEHRSON
Publicerad
Annons

Under vulkanen är ursprungligen en roman av den brittiske författaren Malcolm Lowry som utspelar sig i Mexiko under det sista dygnet av en djupt alkoholiserad konsuls liv. Passande nog är det dia de los muertos, de dödas dag, när konsuln, Geoffrey Firmin, måste välja mellan döden och livet – mellan sprit och kärlek. Firmin, likts boken självdestruktiva författare, valde döden.

En stor del av Lowrys författarskap förstördes när hans stuga på Kanadas östkust brann ner. Av det som återstår, exakt femtio år efter hans bortgång, framstår Lowry som en konstnär som livet igenom skrev sig fram mot ett enda verk. Meningen med hans liv var att fullborda Under vulkanen, allt annat var bara demos, utkast, tappra försök.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons