Wallström: Det är oacceptabelt

Ryska örlogsfartyg uppges vid flera tillfällen ha stört arbetet med undervattenskabeln Nordbalt. Det har fått de svenska och litauiska utrikesdepartementen att reagera med skarpa uttalanden.

– Det är oacceptabelt och vi kommer följa upp det här, säger utrikesminister Margot Wallström via sin pressekreterare till Aftonbladet.

Publicerad
Margot Wallström.

Margot Wallström.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Annons

Nordbalt, kabeln mellan Sverige och Litauen som kallats ”elmotorvägen”, sträcker sig mellan Nybro i Småland och hamnstaden Klaipeda i Litauen. EU delfinansierar kabelbygget som utförs av svenska ABB. Att koppla samman elmarknader är en viktig fråga inom den europeiska unionen. Syftet är säkerhetspolitiskt känsligt eftersom kabeln kommer att minska de baltiska ländernas beroende av rysk energi. Sedan det stora kärnkraftverket Ignalina i Litauen stängdes för några år sedan är inte Baltikum självförsörjande på el.

Under den senaste tiden uppges ryska örlogsfartyg ha stört arbetet allt oftare. Enligt ett pressmeddelandefrån det litauiska utrikesministeriet ska störningar ha skett vid fyra tillfällen sedan i mars. I torsdags gick ett ryskt örlogsfartyg in i litauisk ekonomisk zon för att sedan ”olagligen beordra” ett av fartygen som deltog i kabelläggningsarbetet att byta kurs, enligt litauiska UD.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons