Recension

Operation Norrsken. Om Stasi och Sverige under kalla krigetSkurkstat med sikte på Sverige

STASIS ARKIV Den planerade östtyska smutskastningen av Sverige kom av sig när Stasi började uppskatta Olof Palme. Christoph Anderssons nya bok har mycket att lära oss om umgänget med en diktatur.

Anders Q Björkman
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Under 1970-talet fanns inom svensk vänster en förmildrande syn på de kommunistiska länderna i det dåvarande östblocket. Många hade en vag uppfattning om att folken i dessa länder – trots att de inte uppnått Västeuropas nivå av välstånd och yttrandefrihet – bara hade valt en annan väg mot ett bättre samhälle. Men det fanns saker som allvarligt störde denna positiva bild. Ett sådant exempel var att en av dessa öststater – DDR – hade tvingats stänga in sina egna medborgare med en mur för att inte tömmas på folk.

För den som fortfarande har kvar illusioner om ”arbetar- och bondestaten” DDR är Christoph Anderssons bok ”Operation Norrsken” mycket nyttig läsning. Här målar Sveriges Radio-journalisten Andersson upp bilden av en skurkstat, som inte bara försökte låsa in sitt eget folk utan också illegalt sålde vapen till vem som helst, sände ut desinformationskampanjer och spionerade på allt och alla – oberoende av om det handlade om den egna befolkningen eller omvärlden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons