”Könsceller får inte bli handelsvaror”

Forskaren Robert Edwards belönades med 2010 års Nobelpris för utvecklingen av in vitro-fertilisering. 5 miljoner barn har kommit till genom IVF (provrörsbefruktning). Här sitter Edwards med två av de barnen: Sophie och Jack Emery.
Forskaren Robert Edwards belönades med 2010 års Nobelpris för utvecklingen av in vitro-fertilisering. 5 miljoner barn har kommit till genom IVF (provrörsbefruktning). Här sitter Edwards med två av de barnen: Sophie och Jack Emery. Foto: Alastair Grant/AP

Den moderna reproduktionsteknologin skapar nya möjligheter – men också nya frågeställningar. Göran Hermerén är professor emeritus i medicinsk etik vid Lunds Universitet. Han sitter med i Statens medicinsk-etiska råd (SMER) och är en av Sveriges främsta experter på området.

Publicerad
Annons

En modern variant av jungfrufödsel – kan det bli möjligt för människor?

– Med hjälp av avancerad reproduktionsteknologi kan det bli möjligt, men det betyder inte att det bör bli möjligt. Delvis är det en ekonomisk prioriteringsfråga: Vad kommer detta att kosta? Vem ska betala? Och hur mycket kan man få ut mätt i hälsa och livskvalitet om dessa resurser istället satsas på något annat? Dessutom finns det betydande medicinska kunskapsluckor på det här området, så långtidsuppföljningar är viktiga. Barn ska inte utsättas för onödiga hälsorisker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons