ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Lågbelånade hushåll får sämre ränta

En första analys av Villaägarnas verktyg Räntekollen är klar och visar hur bankerna tjänar stort på lågt belånade hushåll jämfört med de kunder som är högre belånade. Bankernas vinster är klart högre på kunder med låg risk än kunder med hög risk, skriver organisationen i sin rapport.

Katarina Hugo, Tomas Oneborg
Publicerad

I somras lanserade Villaägarna sitt verktyg Räntekollen som är tänkt att ge hushållen besked svart på vitt hur bankerna gör vinster på våra bostadslån. Tankenär att varje hushåll ska kunna se hur mycket bankerna tjänar på ett specifikt bolån och samtidigt fungera som ett bra förhandlingsinstrument för hushåll under en förhandling om ett bolån. Genom att hushållet vet bankens rörliga kostnad för ett lån kan förhandlingen koncentreras kring vilken marginal banken tar på bolånet för administrativa kostnader och vinst, skriver organisationen i en första analys av data som närmare 30000 personer har rapporterat in.

Verktyget går ut på att besökaren har fått fylla i uppgifter om det egna hushållets ekonomi, betalningsanmärkningar, lånebelopp, belåningsgrad och ytterligare några data varefter Räntekollen genom en rad olika beräkningar fått fram hur mycket en bank tar ut i marginal för att följa Basel-regelverkets krav.

Laddar…