Varför får kultur inte kosta i Sverige?

Foto: Jonas Bilberg

Striden om Västerås Sinfonietta rasar vidare. I höstas skrev Patrik Ringborg, orkesterchef i Kassel en text om hur Västerås riskerade bli av med regionens enda orkester. Kultur är allvar, ­kultur måste få kosta, skrev Ringborg.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den tyske politikern och presidenten Richard von Weizsäcker sade: ”Kultur är inte någon lyx som vi antingen har råd med eller efter behag kan stryka från utgiftslistan, utan den själsliga jordmån som gör det möjligt för vårt inre att överleva.”

Under mina många år utomlands har jag iakttagit en förändring när det gäller hur kulturen i Sverige och dess institutioner styrs och ifrågasätts från politiskt håll. Jag tror att den delvis beror på bristande förståelse för att konst och kultur i alla sina former är en livsnödvändighet för det civiliserade samhället. Kanske saknas också vetskap om hur viktig kulturen är i tider av nöd och krig. Det världsberömda faktum att Sverige har åtnjutit en över 200 år lång fred innebär också att man saknar de hemska upplevelser som kan skapa en törst efter mer innehåll i livet. En ros som arbetar sig igenom den hårda asfalten har en annan kraft och får ett annat värde än den blomma som växer upp i en välvattnad kruka.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons