Peter Köhler, ”Through the looking glass”Hallucinatorisk spegelvärld att förlora sig i

Peter Köhler, ”At the end of the day”, 2021. Tusch och akryl på papper.
Peter Köhler, ”At the end of the day”, 2021. Tusch och akryl på papper. Foto: Nora Bencivenni / Galleri Magnus Karlsson

Inspirerad av Lewis Carrolls ”Alice”-böcker kastar Peter Köhler vardagens perspektiv och logik överända. Hans teckningar är så svindlande vackra – och lite otäcka – att Håkan Nilsson knappt kan slita blicken från dem.

Håkan Nilsson
Publicerad
Annons

Peter Köhlers utställning på galleri Magnus Karlsson lånar sin titel från Lewis Carrolls klassiska uppföljare till ”Alice i Underlandet”. Berättelsen om det som utspelar sig på andra sidan spegeln har fascinerat konstnärer sedan boken kom för ganska exakt 150 år sedan, illustrerad av John Tenniel. Köhler verkar vara inspirerad av både idén och av bildspråket. I verket ”There was an old crow” känner jag igen Tenniels teckning av Alices ansikte. Eller halva. Den andra halvan förefaller vara målad på en dörr som nu står öppnad.

Det är en av många öppnade dörrar, kanske jag ska lägga till. Om John Tenniel försökte följa Carrolls historias vindlande men ändå linjära narrativ, gräver sig Peter Köhler in i varje bild. Det är faktiskt en underdrift att säga att varje bild är en helt egen värld. Det rör sig snarare om en mångfald världar där scener och karaktärer flätas samman på intrikata för att inte säga hallucinatoriska sätt genom mängder av dörrar, trappor, byggnader, rumsligheter och veckbildningar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons