13-åriga Angelina jobbar på sportlovet

Angelina ska jobba i en servicebutik under sportlovet. Hon kan tänka sig att jobba fler lov.
Angelina ska jobba i en servicebutik under sportlovet. Hon kan tänka sig att jobba fler lov. Foto: Björn Larsson Rosvall

Lov = arbete. Så är det för Angelina i Halmstad som ska jobba under sportlovet. ”Om man testar att jobba som barn så lär man sig mer om livet”, säger hon.

Tina Harr
Publicerad

Äntligen dags för sportlov. Men i stället för att vara ledig ska Angelina gå i lovskola på förmiddagarna och jobba på eftermiddagarna. Genom projektet Framtidsakademin har hon nämligen fått jobb på servicebutiken Myway. Där ska hon till exempel packa upp varor och skjuta fram varor längst fram i hyllorna så de står snyggt och prydligt.

– Mina kompisar frågade: Hur orkar du? Ska du vara kvar här? De flesta vill vara hemma och vila. De blev lite förvånade över att jag gillar skolan så mycket att jag stannar kvar på lovet, säger hon.

Angelina på besök på sin arbetsplats. Här får hon testa några av arbetsuppgifterna. Foto: Björn Larsson Rosvall

Men Angelina är inte orolig för att bli trött.

– Det är inte jätteviktigt att jag är ledig på veckodagarna så länge jag får vara ledig på helgen. Då är jag med min familj, vi kanske handlar någonstans eller så äter vi ute eller är hemma bara med familjen.

Dessutom har Angelina jobberfarenhet sedan tidigare. På höstlovet extrajobbade hon på en livsmedelsbutik, genom samma projekt.

– Jag tyckte att det var roligt att få lära sig hur man jobbar, då vet man hur man ska göra i framtiden.

Efteråt fick Angelina höra att hon gjort bra ifrån sig.

– Chefen sa att jag hade gjort ett bra jobb och att de inte hade trott att jag skulle hjälpa dem så mycket som jag gjorde, och att de var tacksamma.

Angelina lärde sig mycket på jobbet.

– Jag blev förvånad över att tiden gick så snabbt. Jag trodde nog inte det.

Under höstlovet när Angelina jobbade blev hon godissugen i början. ”Sedan tröttnar man på det, för sånt ska man inte äta varje dag” säger hon. Foto: Björn Larsson Rosvall

En bonus med lovskola och jobb är, förutom möjligheten att plugga upp sitt mattebetyg, att hon också får betalt.

– De skriver vilken tid man kommer och vilken tid man går, sedan får man 1 000 kronor efter att man slutat jobba. Jag har sparat pengarna från förra gången. Kanske vet jag vad jag ska använda pengarna till när jag blir stor.

Vad vill du jobba med när du är vuxen?

– Jag vill typ bli lärare, eller jobba i någon butik kanske.

Jobbexperten Fredrik Hillelson Foto: Raphael Stecksén/Kaffegruppen
Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons