Hugo säljer lemonad i Vaxholm

Många vill köpa Hugos hemgjorda citronlemonad, som han säljer på Vaxholms torg.
Många vill köpa Hugos hemgjorda citronlemonad, som han säljer på Vaxholms torg. Foto: Privat

Några citroner, lite sockerlag – en fluga och ett leende på läpparna. Det är vad som behövs för att sälja 16 liter lemonad på mindre än två timmar.

Tina Harr
Publicerad

Det var för två somrar sedan som Hugo fick idén att göra egen citronlemonad och ställa sig på Vaxholms torg och sälja den. Först byggde han själva lemonadståndet.

– Jag tog raka plankor, satte en på varsin sida och skruvade ihop dem. Sedan målade vi dem i gult och orange, säger Hugo.

Hugo gör sin lemonad genom att göra sockerlag, pressa citroner och hälla på massa vatten. Sedan dekorerar han drycken med mynta och is.

– Det kanske hade varit mer modernt med jordgubbssaft, men det känns som att många gillar lemonad, säger han.

Hugo tycker att det är viktigt med rätt kläder när man står och säljer och brukar därför alltid ha på sig fluga.

– Jag vill inte ha vanliga vardagskläder. Jag tycker inte att man ska vara vanlig och tråkig när man säljer lemonad, säger han.

Hugo byggde ett lemonadstånd för två år sedan. "Jag vet inte riktigt hur jag fick idén, kanske hade jag sett det i en film eller något", säger han. Foto: Privat

Ungefär varannan helg står Hugo i några timmar och säljer lemonad om det är bra väder. En gång testade han att placera sitt lemonadstånd nere vid hamnen, men det fungerade inte så bra.

Det är mer folk som strosar runt på torget och därför är mer benägna att köpa något uppfriskande, tror han. Ofta säljer lemonaden slut – snabbt.

– Jag säljer ungefär åtta liter på en timme. En viss tid kommer det inga personer, en annan tid kommer alla.

Ett glas lemonad kostar tio kronor - vanligtvis tjänar han ungefär 500 kronor per gång och som bäst har Hugo tjänat 1500 kronor under en dag. Pengarna har han lagt undan.

– Jag har sparat ungefär 3500 kronor i mitt kassaskrin och jag tror att jag ska få en mobil, säger han.

Hugo har flera stammisar. Som farmor och farfar och hon från godisbutiken som brukar komma ibland. Och många kunder står och pratar en stund – om vädret, hur lemonaden är gjord eller om Hugos initiativ.

– Jag brukar fråga kunderna hur många glas de vill ha och så säger jag varsågod när jag ger dem lemonaden.

Under sommaren står Hugo ungefär varannan helg på Vaxholms torg och säljer lemonad. "En dunk innehåller åtta liter lemonad och ger totalt 40 glas lemonad", säger han. Foto: Privat

Det är också en del utländska turister som köper lemonad, vissa pratar engelska - som tur är förstår Hugo det mesta. Men ibland pratar de svår engelska som inte Hugo förstår, det kan kännas lite jobbigt tycker han.

– Men det är en bonus att jag också kan franska. Vissa pratar också spanska, men då kan de ofta engelska.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se