ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Den europeiska förintelsens generalrepetition

Hitlers krig för livsrum i Östeuropa var ett kolonialkrig, menar författarna till ”Kejsarens förintelse”. Elisabeth Hjorth gör en nedstigning i helvetet. Sakprosa Kejsarens förintelse. Tysklands bortglömda folkmord av David Olusoga och Casper W Erichsen. Övers: Per Nyqvist. 416 s. Leopard förlag

Elisabeth Hjorth
Publicerad

Turisterna dricker vin och ser ut över havet fullt av döda ben. På tripadvisor är Lüderitz och Shark Island platser vars paradisiska status bedöms i förhållande till lakanens fräschör och personalens tillmötesgående. De döda stör inte, och glömska är en kolonial accessoar som gör det möjligt att njuta av semestern.

Historikerna David Olusoga och Casper W Erichsen vill i boken ”Kejsarens förintelse” lyfta fram folkmordet på herero- och namafolken som skedde i Lüderitz under tysk kolonialmakt. Ett syfte är att placera Förintelsen i en kolonial tradition av utrotningspolitik. Det som skulle bli Europas katastrof var redan utprövat i Sydvästafrika, där hela befolkningsgrupper raderades för att ge livsrum åt tyska nybyggare.

Laddar…