”Vi vidtar omfattande åtgärder”

Det är NCT, Nationellt centrum för terrorhotsbedömning, som föreslagit för Säpo att höja terrorberedskapen. Men vilka uppgifter som ligger bakom beslutet vill ingen kommentera.

– NCT ger underlag, men hur Säpo väljer att agera, den frågan får vi hänvisa till dem, säger Anni Bölenius, informationschef, FRA, Försvarets radioanstalt.

Publicerad
Annons

NCT är en arbetsgrupp som hör till Samverkansrådet mot terrorism. I NCT sitter representanter från Militära underrättelse- och säkerhetsstjänsten (MUST), Försvarets radioanstalt (FRA) och Säkerhetspolisen (SÄPO), som ansvarar för terroristbekämpningen i Sverige. Att Säpo nu höjt hotskalan ett steg kommer efter ett förslag från NCT, som gör strategiska terrorhotbedömningar på kort och lång sikt mot Sverige och svenska intressen. Men vad den skärpta hotbilden består i vill ingen kommentera.

– Vi har höjt hotskalan ett steg. Det gör man av en mängd olika anledningar som vi inte går in konkret på. NCT bedömer hotbilden mot Sverige och det var efter deras förslag som beslutet fattades, säger Kristina Ohlsson, analytiker på Säpo.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons