Recension

As consciousness is harnessed to flesh. Journals and notebooks 1964–80Intim bild av Susan Sontag

DAGBÖCKER Susan Sontag skrev ofta dagbok när hon var olycklig och särskilt när hon var olyckligt kär. Hon brottades ständigt mellan tilltron till den egna tanken och föraktet för sin egen kropp. Carl- Johan Malmberg har läst.

Carl-Johan Malmberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

En bortgången författares verk rymmer ofta två delar. Dels böcker som författaren själv publicerade. Och dels böcker som så att säga åker snålskjuts på de andra, som utgåvor av brev eller dagböcker eller arbetsmaterial inte tänkt för publicering. Men sådana postuma friåkare är ofta mycket spännande, de fördjupar bilden av författaren, eller ger rent av en annan bild än den vi tidigare haft.

Susan Sontags dagböcker och anteckningar som nu publicerats i en andra samling (av tre tänkta) tillhör inte hennes omistliga böcker. Det gör däremot ”Konst och antikonst”, intellektuella äventyrsresor i essäform, och den fina romanen ”Vulkanälskaren” om Emma Hamilton. Men dagböckerna ger en intimare bild av Sontag än essäernas rätt opersonliga, ”grå” skärpa. Nu skriver hon vad som faller henne in, en blandning av utkast, arbetsbok och självanalys. Och hon skriver för sig själv, utan tanke på effekten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons