ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kommentar

Mårten Schultz:

Därför lär inte Netflix fällas för förtal

Mårten Schultz
Nu har även förtal av avliden-brottet blivit föremål för diskussion. Förklaringen är Netflix-serien ”Den osannolika mördaren”.
Nu har även förtal av avliden-brottet blivit föremål för diskussion. Förklaringen är Netflix-serien ”Den osannolika mördaren”. Foto: Netflix

Netflix-serien ”Den osannolika mördaren” om ”Skandiamannen” Stig Engström har satt fokus på brottet förtal av avliden. Argumenten i fallet väger tungt. Men mycket lite tyder på att det ska gå i mål.

Mårten Schultz
Publicerad

Ingen som konsumerat några nyheter de senare åren har kunnat undvika att lära sig om förtalsansvaret. Förtal är när någon pekas ut som brottslig eller klandervärd. Då föreligger förtal i teknisk mening. Sådant förtal kan vara tillåtet om det var försvarligt att peka ut någon som brottslig eller klandervärd.

Först i ett eventuellt tredje led av bedömningen kan frågan om sanning komma in i bedömningen. Om det var försvarligt att peka ut någon som brottslig eller klandervärd måste uppgiften dessutom vara sann eller så måste det ha funnits tillräckliga skäl att tro att den var sann.

Laddar…