ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
”Christmas morning” heter den nya norska tv-serien som Per-Olav Sørensen regisserar. Målet är en monsterhit, likt ”Home for Christmas” som visades i 180 länder.
”Christmas morning” heter den nya norska tv-serien som Per-Olav Sørensen regisserar. Målet är en monsterhit, likt ”Home for Christmas” som visades i 180 länder. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Streamingkrig hårdnar: ”Rena rama Klondyke”

Vid operan i Oslo pågår något hemligt: inspelningen av årets stora julserie på Netflix. I närheten spelas den tredje säsongen av ”Pörni” in för Viaplay. Streaming har fått den nordiska tv-branschen att explodera. Men håller det på att vända? 

Helle Aarnes, Mari Lund Wictorsen, Øyvind Nordli
Publicerad

Konstsnö virvlar runt en ung kvinna. Hon springer längs havet i Bjørvika i Oslo. Stannar. Springer. Stannar. Mer konstsnö. Mer löpning. Kvinnan försöker hinna till en dansk båt men ger så småningom upp, mitt i fuskstormen. Hon förstår att båten kommer att åka iväg. Det är mars i Bjørvika och kvinnan kommer inte hem till jul.

I ett litet tält, i hjärtat av den livliga filminspelningen vid operan, tittar regissören Per-Olav Sørensen på tagningarna. Egentligen är allt lite hemligt, men Søresen ska göra en ny Netflix-serie. ”Christmas morning” ska verket heta. Manuset? Det har skrivits av Lars Saabye Christensen. Sørensen och Saabye Christensen är stora namn inom norsk tv-drama. Båda har jobbat med stora produktioner, inte minst för NRK – norsk public service. Men de senaste fyra åren har Sørensen haft en och samma arbetsgivare: världens största streamingtjänst.

Laddar…