Kusligt nära vår akuta verklighet

Sara Granath
Publicerad
Annons

Kvinnorna vid Svansjön
Stockholms
stadsteater, Klarascenen
Manus: Kristina Lugn
Regi och scenbild Åsa Kalmér
Kostym och scenbild Ann Bonander-Looft
Musik Daniel Hjorth
Medv Ann Petrén, Gunilla Röör, Sven Wollter, Sven Ahlström

Kvinnorna har rört sig kring sjöar förut hos Kristina Lugn. Lillemor och Barbro i ”Idlaflickorna” var på semesterresa vid Gardasjön, om det nu inte var Vänern eller badkaret. I ”När det uppstod panik i det kollektiva omedvetna” gick kvinnorna som boskap nere vid sjön, men utanför vårt synfält.
När ”Kvinnorna vid Svansjön” nu spelas på Stockholms stadsteater, ser vi kvinnorna, men inte sjön. I Lugns dramatik finns alltid en fundamental frånvaro, här är det mannen från Bulgarien. Till honom säger Ann Petréns Astrid: ”Jag skänkte dig min tillit, och du svek”. Texten är tät av sådana referenser, till Medea, till bibeln, till kända sånger. Och även om Lugn här går vidare i sina egna unika spår, känns uppsättningen förankrad i teaterhistorien.
Regissören Åsa Kalmér har skapat
scenografin tillsammans med Ann Bonander-Looft, som också gjort kostymerna. Här finns ett kalt träd och en vägstump, som i Becketts ”I väntan på Godot”. Till vänster en mjuk kulle, klädd med ljus ryamatta. Och så ett staket, som på något fjärran sätt påminner om Tjechov.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons