Mer omega-3 i ekomjölk

Ekomjölk är mycket rikare på hälsosamma omega-3-fettsyror än vanlig mjölk, skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till en ny stor nationell studie i USA. Därmed blir ekomjölk ett viktigt alternativ till fisk. Balansen i mjölk mellan omega-3 och omega-6, en annan fettsyra som kroppen behöver för bland annat immunförsvaret, har debatterats länge. För mycket omega-6 kan överstimulera immunförsvaret och leda till inflammation, allergier och kärlsjukdomar.

TT
Publicerad
Annons

Tidigare studier, även svenska, har pekat i samma riktning som den amerikanska, säger Pelle Fredriksson vid Sveriges lantbruksuniversitet till SvD, och förklarar högre omega-3-halt med att korna får gå ute och beta. Ju mer bete och gräsbaserat foder, ju högre andel omega-3. Majs och koncentrat som kofoder höjer i stället halten av omega-6.

Stockholm TT

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons