7 bra viner i nya årgångar
Svenska Dagbladets vinexpert, Mikael Mölstad, tipsar om sju bra viner i nya årgångar.
Torres Gran Coronas 2008
99 kr, Spanien, 12697, Rött Fruktigt & Smakrikt
Välgjort Penedèsvin med rik svartvinbärsfrukt, kryddiga lakritstoner och lång trevlig eftersmak. Passar bäst till mustiga stekar av lamm eller nöt.
Betyg: 6 av 6Château Bouscassé 2008
119 kr, Sud Ouest, Frankrike, 2204, Rött Stramt & Nyanserat
Madiranvin på tannat, cabernet sauvignon och cabernet franc. Härligt chokladfruktig med tobak, kryddor och rik stram eftersmak.
Betyg: 5 av 6La Vignée Pinot Noir 2010
109 kr, Bourgogne, Frankrike, 5421, Rött Mjukt & Bärigt
Bra pinot noir från kända vinhuset Bouchard Père & Fils bärig örtig frukt med blåbär och lingontoner och bra kryddig avslutning.
Betyg: 6 av 6A Christmann Riesling 2011
119 kr, Pfalz, Tyskland, 5882, Vitt torrt Friskt & Fruktigt
Så här bra kan en modern riesling vara. Frisk med sötäpplig frukt, mjuk petroleumdoft och härlig eftersmak. Bra till skaldjur och som aperitif.
Betyg: 6 av 6Chablis Clotilde Davenne 2010
139 kr, Chablis, Frankrike, 6307, Vitt torrt Friskt & Fruktigt
Läcker chablis med rik citrusfrukt och smöriga toner, stram fruktsmak, mineralbetonad syra och lång eftersmak. Passar till lyxiga laxrätter.
Betyg: 5 av 6Muscadet Sèvre et Maine 2011
79 kr, Loire, Frankrike, 2275, Vitt torrt Friskt & Fruktigt
Spännande Loirevin från Atlantkusten. Frisk äpplig frukt och mjukt kryddig salt smak med brödig ton. Perfekt till färska skaldjur.
Betyg: 5 av 6The Hermit Crab 2010
99 kr, Australien, 6340, Vitt torrt Fylligt & Smakrikt
Annorlunda vin på druvorna viognier och marsanne, aromatiska dofter av apelsinskal och citrusolja med bra syrlig frukt och rik god eftersmak.