Analys
Centralbanken har pumpat in tusentals miljarder dollar för att stötta upp ekonomin. Bankerna har däremot visat sig ovilliga att sätta full snurr på dollarsedlarna - stundtals har utlåningen minskat. I stället har finanshusen satt en del av pengarna på sparkonto hos just centralbanken.
Grundtanken med de enorma stimulanserna, över 85 miljarder dollar i månaden, är att hjälpa den så starkt konsumtionsdrivna ekonomin att få upp farten. Men de banker som har tagit emot pengarna, bland annat avsedda att öka takten i utlåningen, har visat sig vara omedgörliga till att slussa dem vidare. Istället för att låna ut pengarna - i början av året minskade till och med utlåningen - har de valt att sitta på dem.
Innan krisen eskalerade hade de amerikanska bankerna runt 25 miljarder dollar samlade i centralbankens kassakistor. Idag uppgår den siffran, enligt CNN, till över 1000 miljarder dollar - mer än någonsin tidigare. Med en räntesats på 0,25 procent har kritiker valt att benämna alltsammans som ett nytt stödpaket. Samtidigt har storbankerna, i förhållande till BNP, växt sig än större idag än vad de var innan krisen slog till.