ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Daniel Kederstedt:

Bankerna har valt att sitta på pengarna

Daniel Kederstedt

Centralbanken har pumpat in tusentals miljarder dollar för att stötta upp ekonomin. Bankerna har däremot visat sig ovilliga att sätta full snurr på dollarsedlarna - stundtals har utlåningen minskat. I stället har finanshusen satt en del av pengarna på sparkonto hos just centralbanken.

Daniel Kederstedt
Publicerad

Grundtanken med de enorma stimulanserna, över 85 miljarder dollar i månaden, är att hjälpa den så starkt konsumtionsdrivna ekonomin att få upp farten. Men de banker som har tagit emot pengarna, bland annat avsedda att öka takten i utlåningen, har visat sig vara omedgörliga till att slussa dem vidare. Istället för att låna ut pengarna - i början av året minskade till och med utlåningen - har de valt att sitta på dem.

Innan krisen eskalerade hade de amerikanska bankerna runt 25 miljarder dollar samlade i centralbankens kassakistor. Idag uppgår den siffran, enligt CNN, till över 1000 miljarder dollar - mer än någonsin tidigare. Med en räntesats på 0,25 procent har kritiker valt att benämna alltsammans som ett nytt stödpaket. Samtidigt har storbankerna, i förhållande till BNP, växt sig än större idag än vad de var innan krisen slog till.

Laddar…