Ont om säkra hamnar för investerare

Guldpriset har fallit kraftigt och utsikterna för börsen framöver är oklara. Frågan är vilka säkra kort placerarna ska välja? Enligt experterna är alternativen till aktier ganska få om du jagar god avkastning.

Katarina Hugo
Publicerad
Annons

Priset på guld har fallit över 20 procent sedan toppen. Bara i år kan raset summeras till över 10 procent. Bakom raset ligger bedömningen att en förbättrad världsekonomi är inom räckhåll, vilket minskat efterfrågan på mer säkra tillgångar. Även ett uttalande från ECB-chefen Mario Draghi häromveckan spädde på prisraset. Draghi pekade på att Cypern borde sälja sin guldreserv för att finansiera sin del av räddningspaketet för bankerna. Raset som följde blev det procentuellt största på 30 år.

– Det är ett stort missförstånd att guld skulle vara en säker hamn. Det är en högrisktillgång som till stor del styrs av spekulativa positioner i dag. Om en tillgång kan stiga med 40–50 procent under ett par år kan det falla med lika mycket, säger Henrik Lundin, chefsstrateg på Nordea och får medhåll från fler strateger.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons