Vin på vita duken
Från Sideways pinot noir till Bonds Bollinger.
För många amerikaner kommer pinot noir för evigt att vara förknippad med filmen Sideways från 2004. I detta feel-good-drama i vinmiljö blir druvan rejält haussad av huvudfiguren Miles. Samtidigt som han dissar merlot å det grövsta.
Sideways framgång visade vägen för andra filmer på temat vin. Många producenter hoppades att vin och relationer skulle bli en framgångsformel. Det blev inte så. Den film som kom närmast Sideways i popularitet var Bottle Shock från 2008. I filmen dramatiserades den berömda Parisprovningen 1976. Det var då två kaliforniska viner slog franska toppviner från Bordeaux och Bourgogne.
Innan Sideways erövrade världen var vin i filmer bara en lyxig statusmarkör. Det kan vi fortfarande uppleva med James Bond – aktuell nu med Spectre. Återigen fylls champagneglasen med Bollinger R.D. Det började dock storstilat redan 1962 i Dr No eller på svenska Agent 007 med rätt att döda. Då var det Dom Pérignon i glasen. Redan i upptakten i denna första film visade Agent 007 sin sofistikerade årgångskunskap. När han grep en flaska Dom Pérignon årgång 1955 som vapen kommenterade Dr No snabbt att det är synd på en sådan dyr flaska. James ställer då ner flaskan men svarar lakoniskt att han själv föredrar årgång 1953.
Mölstads fyra bästa just nu
När James favoritdompa från 1953 dök upp i Goldfinger 1964 var han för evigt kopplad till lyxchampagne. Och det var faktiskt så författaren Ian Fleming ville ha det. Han var inte förtjust i allt vodka martini-pimplande. Men efter Sean Connerys era på 1960-talet dök faktiskt också rödvin upp. Det var engångs-007:an George Lazenby som serverades Château Haut-Brion 1957. Men där fanns också Dom Pérignon med samma årgång: 1957. En årgång som inte anses lika bra som 1953. Kanske var det därför George Lazenby blev så kortlivad?
Möjligtvis gjorde Sean Connery ett ännu större misstag när han kom tillbaka 1971 med Diamonds Are Forever. Där fanns en Mouton-Rothschild från 1955 men ingen champagne. Det var efter detta som Roger Moore och Bollinger började skapa James Bond-historia. Roger Moore blev den meste James Bond genom tiderna och Bollinger blev den överlägset mesta champagnen. I och med Spectre har nu lyxbubblet från Aÿ varit med i fjorton James Bond-filmer.
Om rödvinerna har blivit allt färre i filmerna så har vodka martinin kommit tillbaka allt mer. Men faktiskt dök det upp en flaska Château Angélus 1982 i Daniel Craigs första film Casino Royale. Det var i samma film som vår käre 007 lite överraskande svarade att han struntar i om hans martini är skakad eller rörd. Fansen upprördes.
Är du en James Bond-fan har du säkert koll på allt detta – och alla andra trivia-fakta som finns kring 007-filmerna. Jag kan däremot bjuda på eget förstahandsskvaller när det gäller Sideways. I filmen var ju den känslige hjälten Miles en stor pinot noir-älskare medan den burduse kompisen inte fattade något om vin. I själva verket var det tvärtom: Skådespelaren bakom Miles, Paul Giamatti, förstod sig inte alls på vin, medan Thomas Haden Church, som spelade suputen, i verkligheten var en stor vinälskare.
Undrar förresten hur mycket Bollinger R.D. Daniel Craig dricker till vardags?