ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Sex vinfynd till vilda smaker

Gås och vilt hör till novemberkökets delikatesser. Det klassiska vinvalet kommer från Bourgogne, men det finns mer att välja bland. Smaka på sex röda toppviner!

Bengt-Göran Kronstam
Publicerad
1 / 7
2 / 7
Betyg: 6 av 6

2015 Cycliste Côtes du Rhône Villages

89 kr, nr 76065, Frankrike, Côtes-du-Rhône, rött, stramt & karaktärsfullt ekovin

Liksom flera av de andra vinerna här har detta rullat in på folkets val via beställningssortimentet och finns nu i alla Systembutiker med självaktning. Till Sverige kommer detta ekovin i stora flexitankar av plast, för buteljering här. Allt styrs med högsta ambition och med lika tuffa krav som i vinländerna. Skillnaden ligger i att man slipper transportera tunga flaskor med lastbil från södra Frankrike. Det är ett miljötänk som håller ända till det dukade bordet. Tät och mustig, skolboksmässigt ursprungstypisk doft. Utmärkt smak i lång, lagom barsk, köttig stil med en varm, knäckig accent.

3 / 7
Betyg: 6 av 6

2013 Borgogno Langhe Rosso

99 kr, nr 70384, Italien, Piemonte, rött, elegant & tidlöst

Här har vi ett gott skäl till att Piemontes viner vinner terräng i Sverige, liksom det ovan inkvalat efter succé i beställningssortimentet. Ursprunget är det inte den minsta tvekan om, med en körsbärssaftig arom av barbera, freisa och dolcetto som försonats med en mjuk, småeldig och knäckig inblandning av merlot. De olika druvsorterna skördas och jäses separat vid relativt hög temperatur i rostfria ståltankar Efter den malolaktiska, andra jäsningen (då vinets äppelsyra omvandlas till betydligt mjukare mjölksyra) blandas de olika komponenterna och det unga vinet utvecklas minst ett år i stora, slavonska ekliggare. Efter buteljeringen får det slutligen mogna ytterligare ett år, innan det anses färdigt. Resultat: en solklar publikfavorit som passar till allt från charkuterier till både vilt, kött och fågel.

4 / 7
Betyg: 6 av 6

2014 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines

139 kr, nr 78614, Frankrike, Bourgogne, rött, elegant & tidlöst

En särdeles prisvänlig bourgogne som även den är på god väg att kvala in från beställningssortimentet och redan finns i de flesta större Systembutiker. Här hittar du pinotdruvans alla goda egenskaper snyggt inordnade i en öppen, fullt tillgänglig pinotstil. Smaken är lättsamt obunden och fräscht ungfruktig, men synnerligen innehållsrik där jordgubbar och hallon samsas med kryddiga toner som drar mot mocka, mörk choklad, lagerblad och krossad svartpeppar. Ett av de allra bästa köpen på budgetsidan från ett av världens främsta vindistrikt. Bättre kan det inte bli.

5 / 7
Betyg: 6 av 6

2010 Château des Jacques Clos de Rochegrès

249 kr, nr 91313, Frankrike, Beaujolais, rött, elegant & tidlöst

På toppen av beaujolaispyramiden finns Moulin-à-Vent, en kommun med viner som i allt utom sin druvarom påminner om bourgogne och dessutom uppvisar en remarkabel lagringspotential. Med sex år på korken har detta precis börjat utveckla fina mognadsnyanser, med väl bibehållen fruktsyra och en bouquet som går från vildhallon till körsbär och rosor. Att dricka beaujolais till vilt och gås är för övrigt otänkbart, men detta är desto mer passande. Vill du spara in på krutet, så finns dessutom ett billigare (och yngre) alternativ i 2014 Château des Jacques Moulin à Vent (179 kr, nr 95407) från samma vinhus, Louis Jadot.

6 / 7
Betyg: 6 av 6

2011 Baron de Ley Reserva

115 kr, nr 2525, Spanien, Rioja, rött, elegant & tidlöst

Rioja är på god väg att återta förlorad heder och återkomsten är mer efterlängtad än du anar. Det kommer du att märka när du korkar upp detta vin som känns befriande modernt och ändå klassiskt med en mjuk, småeldig doft och diskret, ungfruktig ursprungsprofil. Smaken följer samma spår med en mycket god, ursprungstrogen, vaniljknäckig profil som fått sin karaktär genom lagringen på äldre fat av amerikansk vitek (som innehåller naturligt vanillin). Mognaden framgår av beteckningen ”reserva”, där reglerna kräver att en röd rioja lagras tre år, varav minst ett år på fat. Detta har gett smaken en elegant mognadston, samtidigt som syresättningen i faten ”mumifierat” vinet och gjort det närmast tidlöst.

7 / 7
Betyg: 6 av 6

2008 Marqués de Arienzo Gran Reserva

149 kr, nr 6110, Spanien, Rioja, rött, elegant & tidlöst

Ofta tål en rioja ytterligare lagring, men hela tillverkningen går ut på att vinet släpps först när det anses ha nått sitt mål. En rioja är därför aldrig överdrivet sträv och ofärdig. Så till vida är Spanien unikt i vinets värld; den officiella indelningen görs mer efter smaktyp och framställning än efter hur druvorna odlats och var de skördats. Utgångspunkten är att du ska förstå vinets karaktär. För att klassas som en gran reserva krävs att vinet lagras minst två år på fat och tre på flaska. Det är dock på intet sätt så att en gran reserva är bättre än en reserva. Däremot är den äldre. Utifrån det avgör du själv vilken stil, det vill säga vilken ålderskaraktär, du föredrar. I det fallet finns inget som är rätt eller fel. Smakprovet här är en av de bästa årgångarna någonsin av detta vin, men en yppig och elegant, alkoholsöt och tveklöst ursprungstypisk doft. Smaken är väl utvecklad i klassiskt hållen, svagt grönörtig, mer bordeaux- än bourgogneinfluerad riojastil.

Mer från Startsidan