Egypten kan lära av tunisisk kvinnokamp

Hur ska Egyptens kvinnor kunna höja sina röster i parlamentet när slöja, niqab och könsstympning betraktas som gudomliga påbud och en kvinnas ansikte som något skamligt? I en exklusiv text för SvD håller författaren Nawal El Saadawi fram de tunisiska kvinnornas medvetna kamp som en förebild för sina egyptiska systrar.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

KAIRO Tunisiens kvinnor har gått ut i demonstrationer och krävt en konstitution, som fastställer kvinnornas rättigheter och slår vakt om de rättigheter, som de tillkämpar sig och som finns fastslagna i landets familjerättslagar. De är mer medvetna om sina rättigheter än de egyptiska. De är modigare och förmår bättre organisera sina styrkor mot de faror som hotar dem.

Efter den tunisiska revolutionen blev de politisk-religiösa krafterna starkare. Det ledde till Ennahdas seger i valen nyligen. Det är ett islamistiskt parti, men det är öppnare än de islamistiska partierna i Egypten. Dess ordförande Rachid al-Ghanouchi har flera gånger förklarat att kvinnans rättigheter är garanterade och inte kommer att ifrågasättas av någon. De tunisiska kvinnorna känner dock till de religiösa rörelsernas historia, hur dessa använder ett framstegsvänligt språk. Men när de väl når makten, är nedmonteringen av kvinnans rättigheter ofta det första de gör. Det har hänt med en lång rad revolutioner, däribland den iranska, som omintetgjordes av Khomeini och ayatollorna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons