Så har mammarollen förändrats sedan 1919

Foto: TT

Från hemmafru med ansvar för barnen och hushållet till högpresterande, välutbildad ”tusenkonstnär” – alltjämt med huvudansvaret för barnomsorgen.
SvD bad Roger Klinth, lektor i genusvetenskap vid Linköpings universitet, att beskriva hur bilden av idealmamman har förändrats.

Ellinor Brenning
Uppdaterad
Publicerad
Annons

De tydliga rollerna i familjen förstärktes av industrialismens intåg under 1800-talet, enligt Roger Klinth. Många arbetade med jordbruk och både mannen och kvinnan fanns på gården, men när mannen skulle gå iväg till arbetet fick kvinnan huvudansvaret för hemmet, och den rumsliga uppdelningen översattes också till att ge olika idealbilder för hur föräldrarna skulle vara. Pappan beskrevs ofta som ”utrikesministern”: rationell och utåtriktad, medan mamman var ”inrikesminister”: moderlig, omsorgsfull och altruistisk. På bilden syns målaren Gunnar Hammar som vinkar adjö till familjen när han ska cykla till jobbet. På balkongen fru Maja-Lisa och dottern Birgit.

Samtidigt hade det svenska samhället svårt att i praktiken leva upp till bilden av den ”perfekta mamman”.
– Sverige var ganska fattigt och många mammor hade inte möjlighet att vara hemma. Inom delar av samhället fanns också en stark önskan från kvinnor att få möjlighet att yrkesarbeta. Sammantaget gjorde det att det blev lättare att förändra samhället i praktiken när idealbilden av en mamma förändrades. På bilden, från 1913, syns torghandel på Hötorget.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons