ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Marknaden straffade ABB

Vinstvarningarna står som spön i backen. På onsdagen var det ABB som gjorde marknaden besviken. Enligt Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, har det varit anmärkningsvärt många storbolag som vinstvarnat för det fjärde kvartalet.

Love Strandberg
Publicerad
Annons

Den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB meddelade på onsdagen att rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) kommer att påverkas negativt med runt 260 miljoner dollar i det fjärde kvartalet. Huvudorsaken är stormrelaterade förseningar när det gäller havsbaserade vindkraftprojekt och påverkar affärsområdet Power Systems. I övriga affärsområden har utvecklingen i stort varit som förväntat, enligt bolaget. ABB spår nu ett resultat på cirka 0,23 dollar per aktie i det fjärde kvartalet, vilket är betydligt lägre än de 0,40 dollar som analytikerna räknat med enligt SME Direkts sammanställning. Onsdagens besked sänkte aktien med över 4 procent på Stockholmsbörsen.

– ABB hänvisar till negativa effekter från stormar, vilket kan ses som en engångsföreteelse. Men vi tycker att det även underliggande ser lite sämre ut, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Laddar…