Taxiförare i ny protest mot LFV

Ett staket som Luftfartsverket (LFV) planerar att sätta upp vid taxikön vid Arlanda rör upp nya protester från de taxiförare som inte kör för något av de stora bolagen. På onsdagen protesterade förare i en taxikaravan från Hagaparken i Solna till Arlanda.

Karin Thurfjell
Publicerad
Annons

– Vi har försökt möta dem, vi vill bara ha ett rättvist system, säger friåkaren Amir Abbassi, som är med i protesten.

Enligt honom är det runt 200 förare som deltar i karavanen som fackföreningen SAC Syndikalisterna annordnat och som kommer att sluta med att en protest lämnas på LFV:s huvudkontor på Arlanda.

Bråket mellan friåkarna och LFV startade när planerna på ombyggnad av taxifilerna blev kända. I dagsläget finns två filer, en för friåkare och en för stora bolag.

Men från den 23 mars kommer det att finnas sju filer, och till en början ville man placera friåkarna längst bort från terminalerna. Efter att ha fått ett tillfälligt förbud mot den nya ordningen från Konkurrensverket och ett avslag på överklagan från Marknadsdomstolen ändrades reglerna så att friåkarna får den fil som är närmast terminalen.

Enligt taxiförarna leder staketet till att kunderna i praktiken slussas till de stora bolagen. Anders Bredfell, presschef på Arlanda, säger att kunderna kommer att komma ut i mitten av de sju filerna, där mellanstora bolag står.

– Du kommer att se alla bolag rakt framifrån, säger han.

Amir Abbassi tycker att systemet med bara två filer var det bästa.

– Då var det upp till kunden själv att välja. Det var aldrig något tjafs eller bråk, säger han.

Enligt Anders Bredfell är syftet med ombyggnaden av filerna att ge alla åkare samma konkurrenskraft om priset, samt att göra det enklare för kunderna att själva välja bolag.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons