Ny bosättarplan delar upp palestinierna

ISRAELISKA EXPANSION Israel har dubbla måttstockar på ockuperat område. I östra Jerusalem vräks palestinier och hus rivs. Samtidigt stoppar försvarsminister Ehud Barak rivningar av bosättarhus på Västbanken trots att dessa är illegala både enligt folkrätten och israelisk lag.

Publicerad
Annons

Likudledaren Benjamin Netanyahu har enligt Israels arméradio i veckan lovat sin blivande utrikesminister, den kontroversielle Avigdor Lieberman, att bygga 3000 nya bostäder mellan Jerusalem och bosättarstaden Maale Adumim på Västbanken. En sådan expansion kan klyva Västbanken i två delar och fullborda separationen mellan Västbanken och östra Jerusalem.

Israels utbyggnadsplaner är enligt EU-experter ett brott mot folkrätten, på samma sätt som hittillsvarande bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem skett i strid med fjärde Genèvekonventionens förbud för en ockupationsmakt att flytta sin egen civilbefolkning till ockuperat område. Totalt finns 470000 israeliska bosättare på områden som ockuperades 1967, varav 190000 i östra Jerusalem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons