”Bara en varelse med själ skulle komma på tanken att vilja ha en själ”

Donna Tartt är en hemlighetsfull magiker, en vandrande anakronism och en litterär superstjärna. Och hon älskar karuseller. I sin senaste roman ”Steglitsan” skildrar hon det utdragna sorgearbetet efter ett terrordåd.

Thomas Engström
Publicerad
Annons

När hon slår sig ner i den långa, grålila soffan i sviten på Hotel d’Angeleterre i Köpenhamn betraktar hon det halvtomma fruktfatet med en trötthet som bara åtta månader på resande fot kan frammana. Donna Tartt, författaren som mest av allt är känd för bästsäljaren ”Den hemliga historien”, befinner sig ute på lanseringsturné för sin senaste roman ”Steglitsan”. Söndagen då detta publiceras ska hon framträda på Kulturhuset i Stockholm.

Hennes böcker tar tid att skriva, tio år i snitt, och utmärker sig med lika delar detaljrikedom och suggestiva, snudd på vansinniga karaktärer. ”Den lilla vännen”, om ett rasistiskt motiverat mord i amerikanska södern, kom 2002 och sedan dess har fansen fått vänta tålmodigt. Belöningen är desto rikligare. ”Steglitsan” har hyllats närmast unisont och nyss förlänat henne Pulitzerpriset.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons