ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Stefan Löfven utlyser extra val

Klockan 16 fällde riksdagen regeringens budget. Drygt 45 minuter senare meddelade Stefan Löfven att han kommer att utlysa extra val som ska hållas 22 mars 2015 – följ den fortsatta utvecklingen direkt här och läs kommentarer och analyser från SvD:s reportrar.

Publicerad
Annons

15:20 Mattias Mächs:
Här en sammanfattning över förutsättningarna inför eftermiddagens budgetomröstning:
• Regeringen har valt att inte skicka tillbaka budgetförslaget till finansutskottet.
• Det innebär att budgetomröstningen vid 16-tiden i eftermiddag blir av.
• Socialdemokraternas partistyrelse kommer att hålla ett krismöte vid 16.45, enligt Expressen.
• Stefan Löfven kommer att ge besked om hur han ska förhålla sig till resultatet av budgetomröstningen vid en presskonferens efter voteringen.
• Allianspartierna har varit tydliga med att de kommer att rösta på sin egen budget och SD meddelade igår att man kommer att rösta på Alliansens budget. Det innebär att regeringens förslag kommer att falla.
• De mest sannolika alternativen för Löfven är då att antingen avgå (då inleder talmannen en ny runda för att på nytt utse en regeringsbildare) eller att utlysa extraval.
Här hittar du hela liverapporten från dagens budgetdebatt.

15:23 Frida Sundkvist:
Socialdemokraternas partistyrelse kommer att ha ett blixtinkallat telefonmöte redan klockan 15.45, uppger en S-källa för Svenska Dagbladet. Mötet kommer hållas av antingen Stefan Löfven eller Carin Jämtin och beräknas bli kort. Sedan tidigare är det inplanerat ett möte klockan 16.45.

Laddar…