”Fantastiskt, man vill jobba”

EvaLinnea Torstensson, distriktssköterska i Lysekil, hör till dem som kommit i kläm i sjukförsäkringssystemet. I över ett år har hon varit tjänstledig på deltid efter att hon förlorat sin sjukersättning. ”Fantastiskt”, säger hon om regeringens nya besked.

Anna Gustafsson
Publicerad
Annons

När reglerna i sjukförsäkringen stramades åt för landets långtidssjukskrivna hade EvaLinnea Torstensson börjat den långa vägen tillbaka till arbetslivet. Hon som tidigare varit deltidssjukskriven gick miste om sin sjukersättning. I stället tvingades hon gå till Arbetsförmedlingen de dagar hon inte arbetade för att få ut sitt så kallade aktivitetsstöd. Men EvaLinnea Torstensson tackade nej till Arbetsförmedlingen, och har under ett års tid levt på lönen från sin man.

–Om jag hade orkat jobba mer hade jag naturligtvis gått upp i arbetstid, och inte skrivit in mig på Arbetsförmedlingen. Men trots att arbetsförmågeutredningen visat att jag inte klarar att jobba mer än halvtid, så drog Försäkringskassan automatiskt in ersättningen, säger EvaLinnea Torstensson.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons