Recension

När kejsaren var gudomligOtsukas intensiva roman en outhärdlig njutning

Julie Otsuka föddes 1962 i Palo Alto, USA, av föräldrar med japanskt ursprung. Hon har bland annat läst konst på Yale och kreativt skrivande på Columbia University.
Julie Otsuka föddes 1962 i Palo Alto, USA, av föräldrar med japanskt ursprung. Hon har bland annat läst konst på Yale och kreativt skrivande på Columbia University. Foto: EIDON PHOTOGRAPHERS/AOP
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hon är sparsmakad, den amerikanska författaren Julie Otsuka. På drygt tio år har hon publicerat två korta romaner. Men vilka romaner! Om inte deras tunga tematik krävde andra adjektiv hade jag valt att beskriva dem som utsökta. För formmässigt är de det: varje ord är noga utvalt, och varje kapitel, varje stycke är komponerat så att det är en njutning att läsa.

Många har redan läst hennes genombrottsbok från 2011, ”Vi kom över havet”, som gavs ut på svenska året därpå. Romanen förärades flera priser och gav Otsuka en plats i samtida amerikansk kanon. Nu – och kanske därför – kommer också debuten, ”När kejsaren var gudomlig” från 2002, ut på svenska.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons