Hyresgäster vill rädda funkismiljön

Det svenska hyresregleringen hotas av ett ingripande från EU. Under tiden fortsätter såväl privata som kommunala hyresvärdar att ta ut kraftiga hyreshöjningar efter hårdhänta och omfattande renoveringar. SvD har besökt ett funkishus på Furusundsgatan.

Thomas Berglund
Publicerad
Annons

En grupp hyresgäster på Furusundsgatan 10 i Stockholm är förtvivlade. Deras värd, Brandkontoret, vill renovera huset efter eget huvud.
Det innebär stambyten och en rad standardhöjande åtgärder som enligt dagens spelregler ger värden rätt till kraftiga hyreshöjningar.
Hyresgästerna, som sedan flera år tillbaka stretar emot och vägrar godkänna ombyggnadsplanerna vill dock beskriva saken lite annorlunda: ”Vad vi motsätter oss är de många helt onödiga, förfulande, standardsänkande och för den fina funkismiljön förvanskande åtgärder som Brandkontoret vill genomföra i samband med stambytet i akt och mening att kunna åsätta fastigheten ett värdeår och därmed kraftigt höja bruksvärdet till grund för våra hyror”, skriver de i sitt överklagande till hovrätten.

När ombyggnadsplanerna och den kommande hyreshöjningen blev känd sattes en flyttkarusell i gång i huset. Och enligt de gamla hyresgästerna som tagit strid har de nya hyresgäster som flyttat in känt sig tvungna att skriva under på värdens planer, som därmed
fått majoritet för en ombyggnad av de allmänna utrymmena.
I Hyresnämnden har gruppen inte haft någon framgång alls.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons