Norra länken

Den 30 november öppnar Norra länken mellan Roslagstull och Värtan, en tunnel som sträcker sig fyra kilometer under universitetsområdet. Tillsammans med skulptören Pål Svensson, som i samarbete med arkitekten PG Hillinge ansvarat för tunnelns konstnärliga utformning, fick SvD en inblick i den länk som ska befria norra Stockholm från ett allt större trafikflöde. Klicka dig igenom svepet för bild och video.

Publicerad
Annons

Tunnelns mynning är placerad vid ett historiskt stenbrott. Här kommer Pål Svenssons tumlande skulpturer, bestående av granitblock från Vätö, leda trafikanterna ned i berggrunden. Framför allt kommer Norra länken avlasta den tungt trafikerade Valhallavägen och leda bort trafik från grönområdena kring Brunnsviken. - Det här tunnelsystemet gör det möjligt för folk att promenera och cykla in i de stora naturområden som finns runtomkring Roslagstull. Det är egentligen det som blir den stora vinsten: att man når naturen utan att behöva gå över motorvägar, säger Pål Svensson.

Pål Svensson, som har formgett de stora stenblock som placerats vid tunnelns mynning, har skapat en rad välkända sten- och metallskulpturer landet över. - Jag går alltid in i stenen, eftersom stenens insida är mycket intressantare än dess utsida. Det är lite grann som med människor. Sten har sin egen färg och form - från det grövsta grova till det otroligt blanka, säger Pål Svensson.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons