Brister i Anna Lindhs vård

Sju år efter mordet på utrikesminister Anna Lindh ifrågasätts nu Karolinska sjukhusets agerande i fallet. Anonyma källor i TV4:s Kalla Fakta ikväll gör gällande att Anna Lindh inte från början fick tillgång till den bästa expertisen på området och att hon opererades för länge och med fel teknik.

Anna-Lena Haverdahl
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Anledningen till att Kalla Fakta gjort den uppmärksammade granskningen så lång tid efter mordet är enligt redaktionschefen, Johan Åsard, att ”det länge pratats i läkarkretsar inom sjukhuset om att insatserna den aktuella natten inte var så bra som det sagts och att det begåtts misstag”.

Ingen av de läkare som var med under den åtta timmar långa operationen vill dock öppet kritisera handlandet. Däremot citeras alltså anonyma källor som kritiserar den metod som användes för att häva de omfattande inre blödningar Anna Lindh drabbades av efter knivöverfallet på NK i Stockholm den 10 september 2003. Istället för att akut stoppa blödningarna med operations- dukar och låta patienten vila emellan i perioder, så kallad damage control, försökte läkarna stoppa blödningarna genom att sy och bränna. En metod som enligt TV4:s källor blev alltför påfrestande och farlig för patienten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons