0 Fakta Krissiffror duggar tätt över Europa

Publicerad
Annons

Omsättningen i den tyska detaljhandeln stagnerade i mars, enligt preliminära siffror. - Nu för tiden får man vara nöjd med oförändrade resultat, sa Manfred Kurz, ekonom vid tyska Bayerische Landesbank.
BONN I Tyskland sänkte regeringen sin tillväxtprognos till bara en procent i år. I Frankrike ökade arbetslösheten till 10,2 procent i mars, medan EU-kommissionens barometerdata rasade till den lägsta nivån sedan oktober 2003.
EU-kommissionens rapport som bygger på en enkät bland 35 000 företag i Europa minskade i april med 1,7 procent efter en nedgång på 2,4 procent i mars. Sedan toppen i oktober 2004 har index fallit med 6,6 procentenheter.
Bakom nedgången låg en dystrare syn på orderingången i industrin och lägre förväntningar på tillverkningen. Detta sam- tidigt som kapacitetsutnyttjandet fortsatte att falla.
Mest markant var nedgången i Storbritannien och Frankrike, medan utsikterna var något ljusare i Tyskland, Italien och framför allt Spanien.

Oberoende ekonomer pekade i går på att
den stigande arbetslösheten i Frankrike spädde på oron för att EU går in i en låg- konjunktur. Medan Tyskland, som är Europas största ekonomi, knappt har växt alls under de senaste åren har Frankrike tagit över som Europas konjunktur- lokomotiv. Men nu verkar även Frankrike bromsa upp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons